Περιοδικό “The Doctor”: 2019: Mια Κομβική Χρονιά Στις Θεραπευτικές Εξελίξεις Του Καρκίνου

2019: MΙΑ ΚΟΜΒΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Iωάννης Μούντζιος ΜSc, PhD

Παθολόγος Ογκολόγος

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Β’ Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Ολόκληρο το άρθρο “2019: MΙΑ ΚΟΜΒΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Doctor” στο τεύχος 33 / Ιανουάριος – Μάρτιος 2019.

– Μπορείτε δείτε ολόκληρο το τεύχος του περιοδικό “The Doctor” εδώ.

– Κατεβάστε σε μορφή .pdf ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Doctor” εδώ.

Τo 2019 έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως η χρονιά-καταλύτης στη θεραπευτική του καρκίνου. Πράγματι, μέσα στο έτος περιμένουμε τις ανακοινώσεις πολύ σημαντικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο μέσα στο 2018 και οι οποίες αναμένεται να ρίξουν φως στη θεραπευτική στρατηγική μια πλειάδας συμπαγών όγκων και να συμβάλλουν αποφασιστικά στον καθορισμό του νέου θεραπευτικού αλγορίθμου.

Αναμφισβήτητα, η “Βασίλισσα” του 2018 στην Ογκολογία υπήρξε η ανοσοθεραπεία, κυρίως με τη μορφή των αναστολέων των σημείων ανοσολογικού ελέγχου (Immune Check-point Inhibitors ή ΙCIs). Mέσα στο περασμένο έτος, μια σειρά από τέτοια φάρμακα έλαβαν νέες θεραπευτικές ενδείξεις σε Αμερική και Ευρώπη σε ένα μεγάλο εύρος νεοπλασματικών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως, αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου του Γαστρεντερικού, Κεφαλής-Τραχήλου και Γυναικολογικού Καρκίνου.

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις μέσα στο 2018, όμως, ήταν η έγκριση μοριακών ή ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων με βάση συγκεκριμένα μοριακά ή ανοσοφαινοτυπικά χαρακτηριστικά του όγκου και ανεξαρτήτως της προέλευσης της πρωτοπαθούς εστίας, δηλαδή του οργάνου από το οποίο ξεκίνησε ο όγκος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ανοσοθεραπευτικό παράγοντα Pembrolizumab σε συμπαγείς όγκους που εμφανίζουν το μοριακό φαινόμενο της μικροδορυφορικής αστάθειας (Microsatellite Instability) και τον από του στόματος χορηγούμενο μοριακό παράγοντα larotrectinib σε όγκους που εμφανίζουν αναδιατάξεις του ογκογονιδίου NTRK (NTRK fusions) σε παιδιά και ενήλικες. Αυτές οι “Tumor agnostic” ενδείξεις καταδεικνύουν γλαφυρά την κατεύθυνση προς την οποία οδηγείται η Ογκολογία σήμερα, δηλαδή την εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τα ιδιαίτερα μοριακά χαρακτηριστικά κάθε όγκου και όχι με βάση το όργανο προέλευσής του.

Αν το 2018 έβαλε στην καθημερινή θεραπευτική φαρέτρα του Ογκολόγου την ανοσοθεραπεία και ήταν η χρονιά που η επιστημονική κοινότητα επιχείρησε να εντάξει τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα στους ισχύοντες θεραπευτικούς αλγόριθμους, το 2019 αναμένεται να είναι η χρονιά των συνδυασμών της ανοσοθεραπείας με άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα, όπως η χημειοθεραπεία, οι στοχεύουσες θεραπείες, η ορμονοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, ή ακόμα και οι συνδυασμοί ανοσοθεραπευτικών παραγόντων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης μεταξύ τους. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούμε να ανασκοπήσουμε τις βασικότερες κατηγορίες όγκων επικεντρώνοντας στις σημαντικότερες θεραπευτικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν τη χρονιά που πέρασε και αυτές που αναμένονται εντός του 2019:

Related posts