Αρθρογραφία & Νέα
Ο αναδυόμενος ρόλος των συζευγμένων αντισωμάτων (antibody-drug conjugates) στον καρκίνο του πνεύμονα
Ο αναδυόμενος ρόλος των συζευγμένων αντισωμάτων (antibody-drug conjugates) στον καρκίνο του πνεύμονα
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι περίπου 20% των ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που έλαβαν συνδυασμό χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας ως θεραπεία πρώτης γραμμής είναι εν ζωή στην πενταετία, ενώ η υπο-ομάδα των ασθενών με υψηλή έκφραση του βιοδείκτη της ανοσοθεραπείας PD-L1 επιτυγχάνει πενταετή επιβίωση σε ποσοστό 32%. Ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι τα νέα από τις στοχεύουσες θεραπείες σε ειδικές υπο-ομάδες ασθενών των οποίων οι όγκοι φέρουν κάποιες ειδικές γενετικές μεταλλαγές (EGFR, ALK, KRAS, ROS1, RET, MET, HER2, NTRK κ. ά.) οι οποίοι μπορούν να επιτύχουν μακρόχρονη επιβίωση πέραν της πενταετίας ή ακόμη και λειτουργική ίαση σε κάποιες περιπτώσεις.
Έτσι, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς το σύζευγμα αυτό φαρμάκου-αντισώματος σαν ένα “βέλος”, του οποίου η κεφαλή συνδέεται με εδικό τρόπο (σαν κλειδί με κλειδαριά) σε ένα συγκεκριμένο υποδοχέα που υπερκφράζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, ενώ η ουρά του βέλους φέρει μια μικροσκοπική “βόμβα” χημειοθεραπείας που απελευθερώνεται μέσα στο καρκινικό κύτταρο, με ειδικό και επιλεκτικό τρόπο.
Η σύνδεση του αντισώματος με το φάρμακο γίνεται μέσω μιας ειδικής πρωτεϊνης-συνδέτη, η οποία κατασκευάζεται με μεθόδους βιοτεχνολογίας, και η οποία μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να υδρολύεται μέσα στο καρκινικό κύτταρο, απελευθερώνοντας το κυτταροτοξικό φάρμακο μέσα στο καρκινικό κύτταρο.
Μια ειδική κατηγορία τέτοιων φαρμάκων, είναι ήδη εγκεριμένα ως θεραπεία δεύτερης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα των οποίων οι όγκοι φέρουν μεταλλάξεις της ογκοπρωτεϊνης HER2.
Σε δεύτερο χρόνο τα φάρμακα αυτά αναμένεται να μεταπηδήσουν στην πρώτη γραμμή θεραπείας, αντικαθιστώντας, ίσως, την κλασσική χημειοθεραπεία. Αυτή την στιγμή αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας, με πληθώρα κλινικών μελετών, ο βέλτιστος τρόπος ένταξης αυτών των φαρμάκων στην πρώτη γραμμή θεραπείας, εξετάζοντας συνδυασμούς με ανοσοθεραπεία, στοχεύουσες θεραπείες, ή ακόμη και κλασσική χημειοθεραπεία.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι παράγοντας αυτοί μπορούν να συνοδεύονται και από τις “κλασσικές” παρενέργειες της χημειοθεραπείας (μυελοτοξικότητα, ναυτία, βλεννογονίτιδα κλπ). Έτσι λοιπόν, η χρήση αυτών των φαρμάκων απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και δεξιότητες από τον κλινικό Ογκολόγο, πολύ καλή συνεργασία και ενημέρωση του ασθενή, ενώ προς το παρόν η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι διαθέσιμη μόνο μέσω κλινικών μελετών, που “τρέχουν” και στην χώρα μας σε κέντρα αναφοράς σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία.
Παθολόγος Ογκολόγος
Διευθυντής Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών
Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν
ONCOLIFE Institute founder
Mesogeion 2-4 Avenue, 11526
Athens, Greece
M: +30 69 83 51 99 89
T: +30 210 74 70 960
E: gmountzios@gmail.com