Cancer Week Conference 19 – 23 Οκτωβρίου

Cancer Week Conference στις 19 – 23 Οκτωβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Cancer Week Conference 2020

75 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική θα μιλήσουν στην Εβδομάδα για τον Καρκίνο.

Yστερεί σημαντικά η χώρα μας στην καταπολέμηση του καρκίνου

Επισημάνσεις γιατρών και ασθενών στο Cancer Week

H Eλλάδα υστερεί σημαντικά στη μάχη κατά του καρκίνου, μην διαθέτοντας εθνική στρατηγική, σαφείς προτεραιότητες, και στόχους, όπως επεσήμαναν οι περισσότεροι εκ των 75 ομιλητών σε όλες τις ημέρες του Cancer Week, της Εβδομάδας για τον Καρκίνο που διοργανώθηκε από το Health Daily και την Boussias Communication.

Ήδη από την πρώτη ημέρα τονίστηκαν κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέτωπο του καρκίνου, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη και ΗΠΑ τόνισαν ότι οι επιστημονικές εξελίξεις είναι σημαντικές και αλλάζουν την πρόγνωση και τη θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου, όμως σημαντικό είναι να αρθούν τα εμπόδια για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει και θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εξασφαλίζοντας 2,2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη σχετική έρευνα, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να πιέσει για αύξηση κονδυλίων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, όπως τόνισαν στο Cancer Week η Επίτροπος Υγείας, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε και ευρωβουλευτές.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι απούσα από όλα τα ευρωπαϊκά fora για τον καρκίνο, ενώ και εντός της χώρας απουσιάζει κάθε δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον καρκίνο.

Τα κύρια σημεία που επεσήμαναν οι ομιλητές στο Cancer Week και αποτελούν ένα μήνυμα προς την Πολιτεία για να αναλάβει τις σχετικές δράσεις είναι:

• Παρά την εξαγγελία φιλόδοξου προγράμματος πολιτικής για τον καρκίνο από το κυβερνόν κόμμα, πριν τις εκλογές, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα.
• Η χώρα μας συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο ούτε Μητρώο Νεοπλασιών ή συνεργασία μεταξύ τραπεζών δεδομένων για τον καρκίνο.
• Οι ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τον νόμο και τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, υποχρεώνονται να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα. Παρά τις δεκάδες καταγγελίες, η Πολιτεία και οι αρχές σιωπούν.
• Η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) για χημειοθεραπείες, παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, ένα χρόνο πριν στη Θεσσαλονίκη.
• Υπάρχει παντελής έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας και το σχετικό νομοθέτημα έχει μείνει στα συρτάρια δύο κυβερνήσεων, της προηγούμενης και της σημερινής. Όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως 500 κλίνες ανακουφιστικής φροντίδας.
• Παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ακόμα και σήμερα υπάρχει τραγική υποστελέχωση στα ογκολογικά νοσοκομεία.
• Με την έξαρση της πανδημίας, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις θεραπείες. Οι ασθενείς αναγκάζονται να οδηγηθούν εκτός ΕΣΥ, στα ιδιωτικά κέντρα.
• Στην Περιφέρεια, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στελέχωση των νοσοκομείων, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αρκετές φορές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους.
• Δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η Οδηγία για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη που θα βοηθά τον ασθενή να ταξιδέψει για την υγεία του σε άλλη χώρα και να καλύπτονται τα έξοδα από το Ταμείο του.
• Δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, με τη διεξαγωγή πληθυσμιακών ελέγχων.
• Η Ελλάδα καταγράφει παγκοσμίως χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό κατά του HPV, γεγονός που στην περίοδο της πανδημίας επιδεινώθηκε.

Καρκίνος του πνεύμονα, αιματολογικές κακοήθειες και γυναικολογικοί καρκίνοι

Ιωάννης Μούντζιος για ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα

–> Ανάγκη εύρεσης σημαντικών βιοδεικτών για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της

«Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε ελπίδα στον καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο Ιωάννης Μούντζιος, MD, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Β’ Ογκολογικό Τμήμα και Μονάδα Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, μιλώντας στο συνέδριο Cancer Week. Όπως ανέφερε, η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο το τοπίο στον καρκίνο του πνεύμονα, βελτιώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Διευκρίνισε ότι, ο καρκίνος του πνεύμονα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή για αυτό και απαιτεί εξατομικευμένη θεραπεία.
Η ανοσοθεραπεία αποτελεί καινοτόμο θεραπεία, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ωστόσο η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την ύπαρξη βιοδεικτών, ένας από τους οποίους είναι ο PDL1, που όμως δεν είναι ο σημαντικότερος. «Πρέπει να ανακαλύψουμε σημαντικότερους δείκτες για να ξέρουμε εκ των προτέρων ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανοσοθεραπεία», τόνισε ο κ. Μούντζιος. Στις περιπτώσεις που ο βιοδείκτης PDL1 είναι μεγαλύτερος από 50%, τότε η ανοσοθεραπεία μπορεί να παρατείνει την επιβίωση μέχρι και 2,5 χρόνια, σε περιπτώσεις που μέχρι πρόσφατα είχαν προσδόκιμο ζωής μόλις 1 χρόνο.

Για τον συνδυασμό ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία, ο κ. Μούντζιος τόνισε ότι βελτιώνει σημαντικά το διάστημα μέχρι την πρόοδο της νόσου αλλά και την επιβίωση, τόσο σε ασθενείς με μη πλακώδη ιστολογία όσο και σε αυτούς με πλακώδη ιστολογία.

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου και τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τον Καρκίνο του Πνεύμονα: