Oncolife - Κέντρο Ολιστικής Φροντίδας Ογκολογικού Ασθενή | Αθήνα - Κώς | 210 74.70.960 - 6983 51.99.89
Ραντεβού

ONCOLIFE

Καρκίνος: Είναι ανίκητος σήμερα;

Ιατρικές Πληροφορίες

 

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Οι σημαντικές εξελίξεις στο θεραπευτικό πεδίο δεν αποδυναμώνουν σε καμιά περίπτωση την αξία της πρόληψης ,η οποία ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου αποκτά κεφαλαιώδη σημασία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση μιας κακοήθειας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί και τόσο πιο καλό είναι το προσδοκώμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να τονιστεί πως σήμερα υπάρχουν κακοήθεις νεοπλασίες που στα αρχικά τους στάδια και με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση θεωρούνται πλήρως ιάσιμες, όπως είναι ο καρκίνος του όρχεως, κάποιες μορφές λεμφωμάτων, ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, μια σειρά από αιματολογικές κακοήθειες της παιδικής ηλικίας και άλλες.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αναφερθούμε σε κάποια απλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά, άλλα στην αποφυγή και άλλα στην έγκαιρη διάγνωση των συχνότερων κακοηθειών:

 

1. Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών:

όπως το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα σχετίζεται με μια σειρά από κακοήθειες (καρκίνος φάρυγγος, λάρυγγος, πνεύμονος και άλλοι), καθώς και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων με τις τροφές, που πλην των άλλων βλαβερών συνεπειών τους σχετίζονται και με κακοήθειες του οισοφάγου,του στομάχου, του ήπατος και του παχέος εντέρου. Αξίζει ακόμη να τονιστεί η αποφυγή της μακροχρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, σχετιζόμενη με μεφάνιση νεοπλασιών του δερματος όπως το μελάνωμα.

 

2. Η τακτική, σε μηνιαία βάση, εξέταση των μαστών:

των ενηλίκων  γυναικών από τις ίδιες ή τον Ιατρό τους, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, καθώς  και η διενέργεια μιας μαστογραφίας αναφοράς στα 35 έτη και ακολούθως σε ετήσια βάση μετά τα 40 έτη ή με βάση τις οδηγίες του Ιατρού τους.

 

3. Η εξέταση του κολποτραχηλικού επιχρίσματος

των γυναικών με το γνωστό μας τεστ Παπανικολάου (Pap-test) με έναρξη ταυτόχρονη με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και ακολούθως σε ετήσια βάση ή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος Ιατρού.

 

4. Η διενέργεια απλών εργαστηριακών εξετάσεων σε τακτική βάση:

όπως οι γενικές εξετάσεις αίματος, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη διάγνωση αιματολογικών και άλλων κακοήθειών και η απλή ακτινογραφία θώρακος για τη διάγνωση πρωτοπαθών ή μεταστατικών όγκων του πνεύμονα και του μεσοθωρακίου.

 

5. Η δακτυλική εξέταση του προστάτη:

σε συνδυασμό με την ανίχνευση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στον ορό του αίματος σε άνδρες άνω των 55 ετών ,προσφέρει ένα πολύτιμο διαγνωστικό όπλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό μια και πρόκειται για νεοπλασία με καλοήθη και μακροχρόνια πορεία, εφόσον διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

 

6. Η διενέργεια ορθοσιγμοειδοσκόπησης:

κι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις και κολονοσκόπησης, σε ασθενείς άνω των 50 ετών με βεβαρημένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό, σε ασθενείς με ύποπτη συμπτωματολογία ή ακόμη και προληπτικά σε υγιείς ηλικιωμένους συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου, νόσοι δυνητικά ιάσιμες στα αρχικά στάδια.

 

7. Τελευταία, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι η αυξημένη εγρήγορση:

που πρέπει να διαθέτουμε όλοι μας σε συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας κακοήθειας, όπως η απότομη και χωρίς λόγο απώλεια σημαντικού βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, η εμφάνιση διογκώσεων σε όργανα όπως ο τράχηλος, ο μαστός και οι όρχεις, η απώλεια αίματος με το βήχα (αιμόπτυση) , η αιφνίδια αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, η απώλεια αίματος από το ορθό ή τον κόλπο (σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες) και άλλα. Τονίζεται ότι τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστουν και σε μια σειρά από καλοήθεις παθήσεις,γι αυτό και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ταυτίζονται με κακοήθεια. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής αποτελεί την καλύτερη λύση.