Oncolife - Κέντρο Ολιστικής Φροντίδας Ογκολογικού Ασθενή | Αθήνα - Κώς | 210 74.70.960 - 6983 51.99.89
Ραντεβού

ONCOLIFE

Καρκίνος Μήτρας

Ιατρικές Πληροφορίες

 
Ο καρκίνος της μήτρας διαχωρίζεται σε δύο πολύ βασικές κατηγορίες, τον καρκίνο του εμδομητρίου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που αποτελούν δύο πoλύ διαφορετικούς τύπους όγκων με βάση την βιολογική τους συμπεριφορά, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση.

Με δεδομένο ότι πλέον είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για την προστασία από τις συχνότερες μορφές ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) που εμπλέκεται στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η συχνότητα του συγκεκριμένου καρκίνου εκτιμάται ότι στο μέλλον θα περιοριστεί.

Ο καρκίνος της μήτρας συνήθως εκδηλώνεται με μητρορραγία, δηλαδή με απρόσμενη (μη φυσιολογική) απώλεια αίματος από τη μήτρα και η γυναίκα θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα τη συμβουλή του γυναικολόγου της.

Θεραπευτικές Επιλογές

 
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής λύσης είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου, που θα δείξει πόσο εκτεταμένος είναι ο όγκος και αν έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικούς ιστούς και όργανα.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ληφθεί η σωστή απόφαση για τη θεραπεία. Το στάδιο του καρκίνου καθορίζει επίσης την πρόγνωσή του.

Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αναπαραγωγική κατάσταση της ασθενούς, το αν δηλαδή έχει εκπληρώσει την επιθυμία της να τεκνοποιήσει ή όχι: Αν έχει ή δεν θέλει να αποκτήσει παιδιά και η διατήρηση της γονιμότητας δεν την απασχολεί, μπορεί να επιλεγεί η απλούστερη και πλέον αποτελεσματική θεραπεία.

Σε επιλεγμένες ασθενείς, μπορεί να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη χειρουργική επέμβαση με διατήρηση της γονιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι μία ωοθήκη και σάλπιγγα, καθώς και η μήτρα διατηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υγιή.

Σε ότι αφορά τη χειρουργική επέμβαση, στα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου, η τοπική χειρουργική θεραπεία που ονομάζεται κωνοειδής εκτομή είναι αρκετή. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αρχικής βιοψίας διαπιστωθούν καρκινικά κύτταρα στα λεμφαγγεία και στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον όγκο, μπορεί να προταθεί και η αφαίρεση των γειτονικών λεμφαδένων. Στα πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου, η θεραπευτική επιλογή είναι η ριζική υστερεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας με τα εξαρτήματά της, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία χορηγούνται ταυτόχρονα (χημειοακτινοθεραπεία), συμπληρωματικά προς το χειρουργείο στα πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου, που έχει διηθήσει τα άλλα όργανα της πυέλου (ουροδόχοκύστη, έντερο). Σε ορισμένα στάδια η χημειοακτινοθεραπεία αρκεί από μόνη της για να επιφέρει την ίαση από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χωρίς να πραγματοποιηθεί χειρουργική αφαίρεση της νόσου, εφόσον αυτή υποχωρήσει πλήρως. Ο στόχος της χημειοθεραπείας είναι διπλός: να κάνει την ακτινοθεραπεία πιο αποτελεσματική και να εξαλείψει τα κύτταρα του όγκου που βρίσκονται σε απόσταση από τις ακτινοβολημένες περιοχές.

Στην εξωτερική ακτινοθεραπεία, η ακτινοβολία κατευθύνεται στην περιοχή της πυέλου, όπου εντοπίζεται ο όγκος μαζί με τους λεμφαδένες. Στη βραχυθεραπεία, ουασιαστικά προχωράμε σε τοπική ακτινοβόληση από μια μικρής εμβέλειας ραδιενεργή πηγή, που τοποθετείται σε επαφή με τον όγκο. Συνήθως συνδυάζεται με εξωτερική ακτινοβολία, και πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινοθεραπευτές όταν ο όγκος βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας σε περίπτωση καρκίνου του ενδομητρίου, ή κοντά στον κόλπο σε περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία

 
Η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, με ένα πρωτόκολλο παρακολούθησης που θα καθορίσει ο γιατρός και που περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη διενέργεια αξονικών τομογραφιών, υπερηχοραφημάτων και γυναικολογικών εξετάσεων σε τακτική βάση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έγκαιρη ανίχνευση υποτροπών σε πολύ αρχικό στάδιο, ώστε να είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ογκολόγος θα οργανώσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, που συνίσταται σε ιατρικές επισκέψεις, εξέταση με τεστ Παπ και άλλες εξετάσεις σε τακτική βάση, για την ανίχνευση πιθανής υποτροπής. Κάποιες φορές ακόμη και η καλύτερη θεραπεία μπορεί να αφήσει ένα “υπόλλειμμα” σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία, διαιρούμενα, να δώσουν έναν νέο όγκο. Ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί στο ίδιο σημείο ή σε άλλο σημείο του σώματος.

Σε καθε περίπτωση, η επικοινωνία και συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση της υποτροπής και συμβάλλει στη μακρά επιβίωση των ασθενών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε μεταστατικό στάδιο, με την εφαρμογή όλων των θεραπευτικών μεθόδων που αναφέρθηκαν παραπάνω με την κατάλληλη αλληλουχία και πάντα με τιςοδηγίες του θεράποντος ογκολόγου.